oskar
För sina relativt unga år har den polske designern, arkitekten och forskaren Oskar Zieta smakat mycket framgång. Hans uppblåsbara metallpall PLOPP har i det närmaste blivit en designikon.

Vid en snabb blick kan man tro att den lilla möbeln är ett skojigt påhitt – i själva verket ligger en mycket avancerad teknik bakom den nästan skulpturala skapelsen. Två ultratunna metallformer svetsas ihop och blåses upp med högt tryck till önskad storlek. I Zietas designkollektion ryms både Chippendaleliknande stolar, ufobord och roliga tillbehör. Tanken är att skapa en lätt konstruktion som med enkelhet kan massproduceras men ändå ge ett unikt resultat för varje enskild produkt.

Sedan 2006 äger Zieta sin egen fabrik och forskningscenter i Polen, där han leder teamet av forskare, designers, arkitekter, tekniker och en filosof (!).
– Vårt mål är att skapa det unika inom både design och arkitektur samtidigt som vi håller processen från produktion till lagerlokal enormt effektiv. Vi forskar, upptäcker nya möjligheter, leker med former och levererar något som är både vackert och innovativt. Framförallt tror jag att vi faktiskt är med och bidrar med värdefull teknik för framtidens design och arkitektur, säger Zieta.

"För dagens arkitekter finns redan många innovativa grepp tillgängliga"

Den så kallade FiDU-tekniken är framtagen av CAAD-institutet vid Tekniska Högskolan i Zurich med Zieta i spetsen. Begreppet kommer från det tyska »Freie-Innen-Druck-Umformung« och innebär att dubbla ståldelar expanderar till 3D objekt. Den deformerade metallen som skapas av trycket ger en stabilitet till objektet, och gör det så hållbart att den behandlade metallen kan klassas som lättbyggnadskonstruktion. Tekniken har inte bara visat sig användbar inom möbelindustrin - biljätten Audi har visat stort intresse för tekniken. Samarbetet med Zieta ledde till att han 2011 tilldelades Audis stora Mentorpris.
När Zieta fick det eminenta uppdraget att skapa en installation i storformat för London Design Festival 2012, föddes idén till serien »Roll and Blow«. Med sina tankar på en kolossalt stor boll fanns det ingen möjlighet att få in skapelsen genom byggnadens ingångar. Zieta tillverkade helt enkelt mindre delar av platta metallelement som rullades ihop i miniformat. Väl på plats var det bara att blåsa upp elementen och montera ihop den. »The Football« och prototyper för dess teknologi har sedan visats på Victoria & Albert Museum i London.

Som arkitekt tänker Zieta även i större format. Ett stort fokus för framtiden är att applicera FiDU-tekniken till fasader och alla typer av metaller är aktuella.
– FiDU-tekniken kan erbjuda arkitektur- och byggvärlden enorma fördelar. En aspekt är dyra fraktkostnader. Stora element kan fraktas i betydligt mindre format för att sedan blåsas upp på plats, säger Zieta.
Förutom uppblåsbara element till fasader utvecklar Zieta bland annat sandwichelement i tredimensionella format. Till skillnad från vanliga standardprofiler kan elementen skräddarsys och anpassas till varje byggnadsspecifika behov. Ytterligare en nyhet är 3+PLATTE elementen.
– För dagens arkitekter finns redan många innovativa grepp tillgängliga. Det är viktigt att komma ihåg att framtidens möjligheter finns inte långt borta. De är faktiskt redan här, avslutar Zieta.

Läs mer om OSKAR ZIETA >>
Se en förvisning av när Oskar jobba med FiDU-tekniken >>